Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Gegratineerd vispannetje met dugleresaus en ‘duchesse’ aardappelen

Ingrediënten :

Bereiding :

  1. Spoel en snij de groenten in een fijne julienne. Blancheer ze beetgaar (3 min.) in gezouten water en laat ze schrikken onder koud water om de kleur te behouden.

  2. Snij de sjalotten fijn en stoof ze glazig in weinig boter. Blus met 1 dl witte wijn en laat voor de helft inkoken. Houd apart.

  3. Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Maak er een droge puree van en spuit, met behulp van een spuitzak, 3 torentjes per bord.

  4. Kuis de vis en versnijd die in porties/persoon in stukken van 3 à 4 cm.

  5. Neem een braadpan of een stoompot en verwarm daarin 4 dl visfumet. Kruid de vis en pocheer die (tegen het kookpunt) in het vocht met een deksel erop. ( 8 min.)

  6. Wanneer de vis gaar is, gieten we het kookvocht bij de ingekookte witte wijn en laten die terug voor de helft inkoken. Doe tenslotte de room erbij en laat alles terug inkoken tot gewenste dikte of gebruik blanke roux.

  7. Doe de geblancheerde groentjes bij de saus alsook 1 geconcasseerde tomaat en 2 el fijngehakte peterselie. Smaak af.

  8. Verdeel de groentjes op 4 borden. Schik er de vis op en giet de saus erover, strooi er gruyèrekaas over. Plaats de duchesse-aardappelen erbij en gratineer lichtjes onder de grill.

Recept van :

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Designed using Creattica. Powered by WordPress.