Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Gebraden eend met orval, champignons en sultanarozijnen

Ingrediënten :

Bereiding :

  1. Maak eerst een basissaus : doe volgende ingrediënten in een kookpot : 1 dl Orval, 2 dl kippenbouillon, 20 g tomatenpuree, ½ ui fijngesneden, ½ teentje knoflook, tijm, 1 el Luikse stroop en 1 el mosterd. Laat rustig inkoken gedurende 20 min. Mix de saus en giet door een fijne puntzeef.

  2. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 1 cm. Kook ze kort in gezouten water. Bak de aardappelen daarna in boter mooi bruin.

  3. Geef kruiselingse insnijdingen in het vel van de eenden filet en kruid met peper en zout. Bak ze mooi bruin in de maïsolie en zet ze gedurende 10 min. in de oven van 200°C.

  4. Maak een grove brunoise van de champignons en het spek en bak ze in boter goudbruin.

  5. Haal de filets uit de pan en houd ze warm. Giet het vet weg en deglaceer de pan met de rest van de Orval en de basissaus. Laat opnieuw inkoken en monteer (doorroeren) er 50 g koude boter in. Werk de saus af met champignons en rozijnen. Kruid met peper en zout.

  6. Schik de filet in het midden van het bord en giet er de saus over. Geef er gebakken aardappelblokjes bij. Versier met groen.

Recept van :

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Designed using Creattica. Powered by WordPress.