Frangipanetaart met appel en Calvados

Kookmethode
Land van herkomst
Menugang
Ingrediënten :
    Het Franchipanebeslag
  • 200 g Boter
  • 200 g Amandel (...poeder)
  • 200 g Suiker
  • 3 Ei
  • 100 g Bloem
  • En Verder...
  • Bladerdeeg
  • 4 Appel
  • Boter
  • 1/2 Sinaasappel
  • 2 el Suiker
  • 1 scheutje Calvados
  • 3 el Suiker (Bruine)
  • 2 el Amandel (...schilfers)
  • 1 mespunt (Kaneel)
Bereiding :
  1. Bereid het frangipanebeslag: roer de boter glad in een mengbeker van de keukenmachine. Voeg afwisselend wat amandelbroyage en ei toe. Meng op het laatst de bloem door het beslag. Laat min. 3 uur koelen.

  2. Neem een taartvorm en druk boterpapier en bladerdeeg goed aan. Prik het deeg en verwijder overhangende stukken. Bak het deeg 10 min. Blind (Bakpapier + zout op het deeg. Voorzichtig afhalen omwille van het zout).

  3. Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in brunoise. Stoof 1/3 van de appelbrunoise aan in boter en voeg er sinaasappelsap en 2 el suiker bij. Stoof zachtjes verder tot moes en werk tenslotte af met een scheutje Calvados.

  4. Smeer eerst de taartbodem in met de appelmoes en daarna met het frangipanebeslag. Verdeel de appelbrunoise erop. Strooi er bruine suiker, amandelschilfers en een snuifje kaneel over en verdeel er enkele klompjes boter over.

  5. Bak de taart 20 à 25 min in een voorverwarmde oven van 180° C. Serveer koud of warm.