Filodeeg met prei, pistachenoten en Herve kaas, emulsie van honing en mosterd

Kookmethode ,
Land van herkomst
Menugang
Ingrediënten :
  • 3 el Honing
  • 1 el Azijn (Witte wijn...)
  • 1 el Mosterd (Dijon...)
  • 6 el Olie (Noten...)
  • Bechamelsaus (Boter, bloem en Melk)
  • Nootmuskaat
  • 1/2 Filodeeg (...pakje)
  • 2 stengels Prei
  • 30 g Noten (Pistache...)
  • 1/2 Kaas (Hervekaas)
  • Boterpapier
  • Sla (Gemengde...)
Bereiding :
  1. Meng de honing, mosterd en azijn in een kommetje en meng er met een klopper, druppelsgewijs, de notenolie door. Kruid met peper en zout.

  2. Snijd de prei in fijne reepjes (julienne) en spoel ze grondig. Snijd de Herve-kaas in blokjes en hak de pistachenoten fijn.

  3. Smelt 1 el boter in een steelpannetje en roer er 1 el bloem door. Voeg er beetje bij beetje  1 dl melk aan toe en blijf roeren tot je geen klonters meer hebt. Kruid met peper en zout en nootmuskaat en voeg er de Herveblokjes aan toe.

  4. Stoof de prei beetgaar in boter en kruid met peper en zout. Meng de prei en pistachenoten onder de kaassaus en laat afkoelen.

  5. Leg 4 keer 3 vellen van 30 op 15 cm. filodeeg op elkaar en strijk er telkens gesmolten boter tussen. Schik de preikaasbereiding op het filodeeg op ongeveer 2 cm. van de rand en rol het deeg stevig op. Wrijf nogmaals in met boter.

  6. Bak de rolletjes 15 min. op boterpapier in een voorverwarmde oven van 180° c. tot ze goudbruin zijn. Snijd ze met een broodmes schuin in twee en dien ze warm op met de honing-mosterdsaus en wat gemengde sla.