Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Dorade (Goudbrasem) met kerstomaat, basilicum en Puree

Dorade (Goudbrasem) met kerstomaat, basilicum en Puree

Ingrediënten :

De Visbereiding

De Aardappelpuree

Bereiding :

Voorbereiding

  1. Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water.

De Visbereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 190°C.

  2. Koop de vis ‘gegut’ of ‘ontweid’ en ontschubd. Knip zelf de staart en de bovenste en onderste vin weg.

  3. Schenk een flinke scheut olijfolie in een (ruime) braadslede. Zet ze op het fornuis op een matig vuur.

  4. Pel de sjalotten en snij ze eerst overlangs in twee. Snij de halve sjalotten in lange fijne reepjes.

  5. Pel de look en plet de teen tot pulp.

  6. Leg de goudbrasem(s) in de hete olie. Strooi er aansluitend de snippers sjalot en de lookpulp bij.

  7. Spoel de kleine tomaten en doe ze in de braadslee.

  8. Schenk vervolgens de witte wijn over de goudbrasem.

  9. Strooi een voorzichtige hoeveelheid chilivlokken (gedroogde chilipeper) over de vis en wat grof zeezout. (bv. fleur de sel) Voeg de blaadjes laurier en de takjes tijm toe.

  10. Zet het vuur een minuut later al uit.

  11. Bedek de inhoud van de braadslee met een vel aluminiumfolie. Druk het aan tot tegen de goudbrasems

  12. Schuif de schaal met dorade in de hete oven van 190°C en bak de vis zo’n 20 tot 25 minuten.

De fijne Aardappelpuree

  1. Smelt een klontje boter in een steelpan met melk. Voeg ook een scheut olijfolie toe en een snuifje zout. Warm het mengsel op, op een matig vuur.

  2. Schep de gare aardappelen in de passe-vite (roerzeef) en draai ze tot een fluweelzachte fijne puree.

  3. Roer de warme melk met boter en lijfolie doorheen de puree.

  4. Scheid de eieren en doe de dooiers in de pot met puree. Ze maken de aardappelbereiding rijker en bovendien aantrekkelijker van kleur. Roer meteen.

De Afwerking

  1. Schep de goudbrasem(s) in z’n geheel op een ruime serveerschotel.

  2. Schik er de zachte sjalotsliertjes en de gebakken tomaatjes rond. Druppel er nog een beetje (fijne) olijfolie over.

  3. Snijd enkele blaadjes basilicum in fijne sliertjes. Strooi het smakelijk groen over de vis.

  4. Verdeel het fijne malse doradevlees aan tafel. Serveer er de puree bij.

Recept van :

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Designed using Creattica. Powered by WordPress.