Dorade (Goudbrasem) met kerstomaat, basilicum en Puree
Ingrediënten :
De Visbereiding
De Aardappelpuree
Bereiding :
Voorbereiding
-
Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water.
De Visbereiding
-
Verwarm de oven voor tot 190°C.
-
Koop de vis ‘gegut’ of ‘ontweid’ en ontschubd. Knip zelf de staart en de bovenste en onderste vin weg.
-
Schenk een flinke scheut olijfolie in een (ruime) braadslede. Zet ze op het fornuis op een matig vuur.
-
Pel de sjalotten en snij ze eerst overlangs in twee. Snij de halve sjalotten in lange fijne reepjes.
-
Pel de look en plet de teen tot pulp.
-
Leg de goudbrasem(s) in de hete olie. Strooi er aansluitend de snippers sjalot en de lookpulp bij.
-
Spoel de kleine tomaten en doe ze in de braadslee.
-
Schenk vervolgens de witte wijn over de goudbrasem.
-
Strooi een voorzichtige hoeveelheid chilivlokken (gedroogde chilipeper) over de vis en wat grof zeezout. (bv. fleur de sel) Voeg de blaadjes laurier en de takjes tijm toe.
-
Zet het vuur een minuut later al uit.
-
Bedek de inhoud van de braadslee met een vel aluminiumfolie. Druk het aan tot tegen de goudbrasems
-
Schuif de schaal met dorade in de hete oven van 190°C en bak de vis zo’n 20 tot 25 minuten.
De fijne Aardappelpuree
-
Smelt een klontje boter in een steelpan met melk. Voeg ook een scheut olijfolie toe en een snuifje zout. Warm het mengsel op, op een matig vuur.
-
Schep de gare aardappelen in de passe-vite (roerzeef) en draai ze tot een fluweelzachte fijne puree.
-
Roer de warme melk met boter en lijfolie doorheen de puree.
-
Scheid de eieren en doe de dooiers in de pot met puree. Ze maken de aardappelbereiding rijker en bovendien aantrekkelijker van kleur. Roer meteen.
De Afwerking
-
Schep de goudbrasem(s) in z’n geheel op een ruime serveerschotel.
-
Schik er de zachte sjalotsliertjes en de gebakken tomaatjes rond. Druppel er nog een beetje (fijne) olijfolie over.
-
Snijd enkele blaadjes basilicum in fijne sliertjes. Strooi het smakelijk groen over de vis.
-
Verdeel het fijne malse doradevlees aan tafel. Serveer er de puree bij.