Cake met appel, mascarpone en speculaas
Ingrediënten :
Bereiding :
De Quatre-quarts:
-
Verwarm de oven voor op 175°C. Leg ook de boter alvast uit de koelkast zodat hij mals kan worden.
-
Klop de eieren en de suiker tot een bleke, luchtige massa in de keukenmachine.
-
Verdeel de malse boter in stukjes en meng ze onder de luchtige suikermassa in de keukenmachine.
-
Voeg de zelfrijzende bloem lepel per lepel toe aan het mengsel en laat de machine rustig draaien. Doe er een snuifje zout en het vanille-extract bij.
-
Boter de bakvorm in en bestuif met bloem. Stort het mengsel in de vorm en bak de cake gedurende 50 minuten in een oven op 175°C.
De Vulling:
-
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes.
-
Smelt een klontje boter in een pan en stoof de appelblokjes aan. Voeg een scheutje water toe.
-
Leg een kaneelstokje bij de appelcompote en laat zachtjes sudderen gedurende 10 minuten.
-
Roer de mascarpone los in een kom en meng er het poedersuiker onder. Voeg eventueel een scheutje gembersiroop toe.
-
Haal de cake uit de oven en laat afkoelen. Laat ook de appelcompote volledig afkoelen.
-
Snijd de cake overlangs. Verdeel de appelcompote over de onderste helft van de cake.
-
Kruimel er de speculaas over.
-
Smeer het mascarponemengsel op de bovenste helft van de cake. Duw beide helften mooi op elkaar.
-
erveer de gevulde cake in plakjes bij een tas koffie of thee.