De aalbes, rode bes of trosbes (Ribes rubrum) is een bes, oorspronkelijk uit een deel in het westen van Europa: België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Noord-Italië en Noord-Spanje.
Het mooie aan aalbessen is dat er van zichzelf al pectine in zit. Je hoeft dus geen suiker of gelei meer toe te voegen om ervoor te zorgen dat het opstijft (oftewel het wordt vanzelf dik). Verder voeg ik bosbessen toe 1:4 omdat deze bessen van zichzelf vooral zoet zijn en dat scheelt weer in de toegevoegde suikers, wat in dit geval honing is. Per 100 gram bessen voeg ik 0,5 eetlepel honing toe.
De aalbes bevat vrij veel vitaminen B1 en C, en verder ook veel ijzer, fosfor, kalium, voedingsvezel, koper en mangaan. Je hebt witte, roze en rode varianten, waarvan de rode het zoetst is. De rode bes is overigens nog steeds vrij zuur en kan best wel wat suiker gebruiken.
Deze aalbessengelei is perfect als beleg op brood, (pannen)koeken, yoghurt of een dessert.