Paella is een oorspronkelijk Valenciaans en typisch Spaans gerecht, dat oorspronkelijk uit de lagune van Albufera afkomstig is. Het bevat, afhankelijk van de regio, als hoofdingrediënten: rijst, zeevruchten als vis en schaaldieren, stukjes kip, konijn, tomatenbasis (tomate frito), garrofónes (speciaal soort witte bonen uit Valencia), snijbonen en saffraan. Belangrijk onderdeel van de bereiding is dat de rijst gekookt wordt in de bouillon van de vis- en schaaldieren of kip en konijn, het liefst buiten op een houtskool verhitte paella-pan (paellera).
Gegrilde Sardientjes
Sardines zijn vooral rond de Middellandse Zee populair. In Marokko wordt deze vis vaak in de oven gebakken. Italianen en Spanjaarden houden meer van gemarineerde sardientjes. Op Sicilië worden de visjes opgerold met een zoetzure vulling. En de Portugezen eten sardines het liefst zo uit de zee, van een houtskoolvuurtje.
Schoonmaken:
Hele sardines zijn eenvoudig schoon te maken. Wrijf onder stromend water de schubben van de vis en trek de kop eraf. Daarbij komen de ingewanden mee. Knip de vin eraf. Zet dan de duim onder het staartdeel van de ruggengraat en duw die los van het vlees. Trek vervolgens de ruggengraat eruit. Sardines kunnen ook heel goed met ruggengraat worden geserveerd.