Skip to content

Kookkunst is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaak. Koken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse of de verfijnde Belgische keuken.

 

Bakken is het garen en bruin laten worden van vlees, wild, gevogelte, vis, groente of fruit in hete boter, olie of ander vet, in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van het vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.

Anderzijds is het bakken in een oven van gebak een vorm van bereiding van voedsel die wereldwjd op min of meer dezelfde manier maar met verschillende ingrediënten, waarvan bloem en meel de voornaamste zijn, gebeurt.

 

Deze website helpt je om ideeên op te doen om voor jullie thuis een fantastische maaltijd te bereiden.

Deeg Deeg Fruit Fruit Groenten Groenten Vlees Vlees

Linzen zijn de zaden van een linzenplant. Traditioneel worden ze gebruikt in de Midden-Oosterse, Indiase en Mediterrane keuken. Linzen zijn er in diverse soorten; rode, groene, bruine en linzenmix. Ze hebben een enigszins nootachtige smaak en passen daarom goed als toevoeging in bijvoorbeeld een curry, salade of stoofpotjes.

Linzen met paprika en gedroogde tomaten, op smaak gebracht met currypasta. De geitenkaas zorgt voor een romige, lichtzure toets. Serveer met pitabroodjes en een frisse salade voor een volledige maaltijd.  Siciliaanse wijn doet het heel goed bij deze salade.

Deeg Deeg Fruit Fruit Zuivel Zuivel

Zwarte pruimenvlaai: recept voor Limburgse vlaai met zwarte pruimen. Deze vlaai heeft een bodem en raster van gistdeeg. Je kunt ervoor kiezen zelf de vulling te maken van gedroogde zwarte pruimen, maar je kunt het jezelf ook makkelijk maken en kant-en-klare zwarte pruimenmoes gebruiken.

Een vlaai is een soort gebak en wordt gezien als een typisch Limburgse lekkernij. Dit gebak heeft een ronde deegbodem met een opstaande rand. Het woord vlaai is afgeleid van ‘vlade’, wat platte koek betekent. Deze koeken ontstonden in de middeleeuwen en bestonden uit gebakken gistdeeg, honing en fruit. Door de eeuwen heen groeiden deze koeken uit tot de welbekende Limburgse vlaaien.

Een vlaai is dus typisch Limburgs gebak. Maar niet iedere vlaai is een Limburgse vlaai. Wat is dan een echt Limburgse vlaai recept? Bij een Limburgse vlaai wordt het gistdeeg met fruitvulling gebakken. Wordt de vlaaivulling pas na het bakken toegevoegd, dan is het geen Limburgse vlaai. Het toevoegen van vlaai vulling na het bakken gebeurt vooral bij moderne vlaaien.

Designed using Creattica. Powered by WordPress.